RTE-Motorsportin lahjoittama 200 euron lahjakortti kisan säväyttäjille päätettiin jakaa Opel Corsa piloteille Janne Seluska – Matti Leistiö!

Perusteluina mm. hieno sijoitus kilpailuissa ja SM-sarjasta haettu nopeus näkyy ajossa vaikka alla on ajotaukoa muutama vuosi. Ykkösellä tuloskuntoa verotti edellä ajavan kilpailijan ohitus ja samaa ongelmaa oli myös pidemmällä EK2:lla. Kolmosella ja nelosella ei enää ollut ohitettavaa edessä ja ajat alkoivat lähennellä tämän hetken kovinta etuvetokuskia Marko Kinnusta. Viimeisellä pätkällä EK ajaksi kirjattiin koko kisan kolmanneksi nopein aika ja varsin maukkaat luokkapohjat. Edelle kerkesi vain kaksi ”ähkynelikko” Mitsua. Lopputuloksena luokan 2. sija ja nuotti yleiskilpailun viides. Pirteä Corsa nähdään varmasti myös jatkossa luokan kärkikahinoissa.

Muita arvovaltaisen epämääräisen raadin antamia ääniä saivat mm. Kai Mäkelä, Matti Friman ja Kai Hyttinen. Onnittelut voittajalle ja perintöprinsseille! Kiitos RTE:lle ja Jannelle lahjakortista!

 

Tämän hetkisen koronajakson aikana yksi isompi kyläralli takana. Ennakkovalmistelut ja kisan varmistumisen myöhäinen ajankohta ei lyönyt keskenään kättäpäivää. Viimeiselle 1.5 viikon jaksolle jäi paljon tekemistä ja venymistä vaadittiin viranomaisia myöten. Kiire ja tiukka aikataulu ei ainakaan lisää tekemisen mielekkyyttä. Jossain asioissa ei ihan joka pilkkua ehditty viilaamaan kuten olisi haluttu ja asioita jouduttiin laittamaan tärkeysjärjestykseen. Hyvä puoli oli toisaalta siinä että asiat ymmärrettiin, niin osallistujien kuin penkankin puolella. Uusia kuvioita ja tiukempaa linjaa kunnioitettiin kiitettävästi!

Isoimmat pisteet menee ehdottomasti yleisölle, jonka suhteen oli jopa ennakkoon odotettavissa ongelmia. Onneksi jupinat ja uhittelut taisi jäädä marginaali porukan jutuksi. Kisassa ei nähty ”liivipelleilyä” ollenkaan. Kokoontumisia ei syntynyt ja kisan kuvamateriaali ei näytä pahalta. Tässä kohtaa korostettava että tulevat kisat on edelleen yleisöltä kiellettyjä tapahtumia, pidetään nykyinen linja niin paketti pysyy kasassa – kiitos siis kaikille katsojille ja toivottavasti BV-teamin yllätys LIVE:stä saatiin edes vähän balsamia tilanteeseen!

Kelin puolesta meni paremmin kuin vuosi sitten. Runsaat sateet pisti painetta teiden kunnostukseen. Aina tulee mieleen että onko tiekunnilla pikkusen peliä siinä kohtaa kun kisat lähestyy jääkö auraukset vähemmälle. Jollain osuuksilla polanteet meinaa karata vaikka mitä tekisi. EK4:n loppuosuus oli tienpohjan puolesta heikko ja se oli pieni riski valinta. EK:ta valmisteltiin erityisen intensiivisesti pitkin talvea. Keski-Suomen Kämäksi nimetty osuus sai jonkun verran palautetta kuljettajilta heikomman kunnon puolesta. Jos vauhtia piti pudottaa niin olipahan komeat maisemat mitä ihailla! Oli miten oli niin joka EK:lle ostettiin lisäkunnostusta viiden miehen ja koneen voimin. Kiitokset kaikille teitä kunnostaneille tekemisen meiningistä!

Kilpailu taisi mennä osapuilleen muuten mukavasti. Aikataulu oli laskettu pikkusen tiukaksi. EK2:lla oli paljon keskeytyksiä ja lumitöitä joka näkyi loppulenkillä siinä että letka ei pysynyt kasassa. Ei ainakaan tullut kokoontumismääräyksiä rikottua pätkien lähdössä. Huollon kartasta unohtui etähuoltopaikan osoite, mutta ilmeisesti Leivonmäen ghettoon ei kukaan eksynyt. Huoltopaikat taisi olla tiukalla jossain kohtaa. Bajamajojen käyttöohje tulee kyllä seuraavaan kuskiohjeeseen. 1.5 tuntia tuli Sunnuntaina lapioitua penkkoja valkoiseksi 🙁 Vitos-EK:lla oli häismää lähtöaikojen kanssa ja pienemmän HR-luokan kanssa pidettiin pienet arpajaiset ennen pyttyjen jakamista. Hyvä puoli oli siinä että virhe havaittiin sarjaedustajan puolesta ja asiaa alettiin selvittämään. Kuskitkin pysyi kohtuullisen tyynenä kun järjestäjä piti todistusoikeuden käyntiä muistuttavaa kuulustelua pyttyjakopaikalla. Nippelitietona kisan ajanotossa syntyy noin 3.000 tapahtumaa. Nyt virheitä taisi olla kahdeksan jotka sotki tuloksia. Hamu-hengessä ei tarvittu vastalauseita tai muita kun tulokset härvättiin kuntoon lennosta – toivottavasti kukaan ei paleltunut! Kilpailusta saa laittaa palautetta tulemaan! Asialliset luetaan ja koitetaan oppia, mutta marginaali-itkut menee takan sytykkeeksi!

Pitkän tarinan päätteeksi kiitellään vielä pätkien orkesteroinnin hoitaneet seurat! Kiitokset menee paikallisille autourheilun ystäville, Mieskonmäen Kyläseuralle, Kukko Racingille, Joutsan Metsästysseuralle, Tammijärven Tammelle ja Luhangan Lions Clubille! Lisäksi kiitokset liikenteenohjaukselle Joni Liukkosen johdolla. Vierailevia tähtiä auttamassa oli Mervi, Riku, Micke ja Jarmo. Sarjatyöryhmän kanssa jaettiin paljon tietoa pitkin talvea eli kiitokset myös sinne päin. Korona taistelussa erityiskiitokset Minna Sirviolle. Kiitokset Yellow Racing Teamin omalle toimintatusinalle ketkä hoiteli mm. pätkien ja kisakeskuksen valmistelut torstaina ja perjantaina, rallikioskin, katsastuksen, papereiden jaon, pätkien apumieshommat ja purkuauton roolin!

Seudun majoituspalveluyrittäjät lähtivät mukaan rallin tekemiseen laittamalla majoituksista tarjoukset pöytään. Oheiselta listalta löytyy majapaikkoja mökeistä hotelliin!

Katso majoitustarjoukset TÄÄLTÄ!

Iltapäivälehtien klikkihakuiset tarinat tiedetään, mutta oheinen otsikko on suoraan Forecan sivuilta, joten ainakin talviset olosuhteet on tulossa lajimme iloksi. Joutsan leveysasteilla lunta alkaa olla jo ihan kivasti. Yhdistelmä ensin vesikeli ja sitten pakkanen perään teki tiestöön mukavasti jääpohjaa. Yksi plussakeli kun tulisi vielä, niin sitten olisi tiet tikissä piikkipyörien hellään huomaan. Päivityksen kuvat on reitiltä alku viikolta.

Kaupallinen osuus: Uusimmassa Kaasujalka-lehdessä (1/2021) on juttua Joutsan kisasta ja harrasterallisarjasta. Toimittaja koitti kovasti tiedustella tulevaa reittiä ja rivien väliin taisi lipsahtaa mitä tulevan pitää. Nappaa ilmaislehti matkaan lehtitelineistä!

Ensi viikon sunnuntaina Ajaksin operaattorit liipaisevat ilmoittautumisen auki ja näin numerotilaukset saadaan vihdoinkin liikkeelle. Ovinumeroissa on muuten logolle paraatipaikka vielä vapaana – kuka ehtii? 😉

Kaasujalka-rallin ”Keskisuomen” versio saa jatkoa viime talvelta – jos kelit ja korona näin suo. Kilpailukeskus sijaitsee Joutsan seudun ratakeskuksella. Reitille haettiin muutama uusi pätkä mielenkiintoa lisäämään. Viiden EK:n reitillä kurvailtavaa riittää vajaan 70 ekkm:n verran ja siirtymäpituudetkin on varsin maltilliset. Aikataulun puolesta huomioikaa että ilmoittautuminen aukeaa hieman myöhemmin tammikuun puolessa välissä. Heti kun rallisarjan lopulliset luokat saadaan lukittua niin julkaistaan kuitenkin kilpailukutsu tiistaina 29.12.

Seuratkaa kisan kuulumisia Kaasujalka-rallin Facebook -sivuilta!

Toivottavasti nähdään Joutsassa!

Yellow Racing Team ry / Team Joutsenlampi

Leivonmäellä ei penkkoja pöllytelty helmikuun alussa, eikä kyllä kisan siirrolla edes helmikuun lopussa. Tämän talven poikkeuksellinen viiden päivän pakkasjakson ansiosta kisat kuitenkin ajettiin. Mitäs sitten tapahtuikaan 12 päivää myöhemmin – isommat yleisötilaisuudet Suomessa kielletään! Tässä kohtaa tarina alkaa kuulostamaan enemmän post-apokalypsi elokuvalta.

Kelin takia kisoja peruuntui tältä talvelta ennätysmäärä etelä- ja keskisuomessa. Pohjoisen kisat sai ihan uudenlaisen mielenkiinnon. Suomussalmi-ralli oli pohjoisen kisojen viimeinen ja eipä ollut ongelmia lumen puutteesta – päinvastoin. Pätkiä ei pystytty aina edes auraamaan normaalilla aurauskalustolla kun lunta oli niin paljon ja apuun tilattiin penkkaleikkurikalustoa. Lumiongelmaa taas, mutta aika erilaista. Kisaviikon torstai-iltana olikin jo ihan eri tason haasteet mitkä kaikki tietää ja mikä oli lopputulos. Paikkakunnalla käyneet kilpailijat alkaa olla jo takaisin kotona saunat lämpöisenä. Järjestäjän puolella varmasti takki niin tyhjä kuin vaan voi olla ja kohtuu iso ”palkinto” odottaa laskujen muodossa.

Kilpailijoiden suunnalta on noussut idea taloudellisen tappioiden pienentämiseksi. Kilpailijat ovat ehdottaneet että osallistumismaksuista jäisi osa järjestäjälle. Tässä kohtaa ”Castrol” purkin hinnalla pystyy tekemään ihmeitä ja varmistetaan että järjestävien tahojen määrä ei laske! Tsemppiä Team Kainuulle!

 

Kilpailun järjestäjän tiedote osallistujille!

Oli mukava huomata että muutamat paikallislehdet tekivät kisasta juttuja ja osa jopa ihan kattavia ennakkojuttuja. Laitetaanpa tähän muutamia printtimedian julkaisuja luettavaksi ja iloksi laajemmalla jaolla, vaikka osa onkin jo vähän vanhentunut.

Klikkaa alla olevia linkkejä!

Kiitoksia Joutsan Seutu ja toimittaja Tarja Kuikka sekä Paikallisuutiset toimittaja Lea Lerkkanen! Ralliliitteen sisältöä oli tuottamassa Miikka Kimari – Kiitokset myös Miikalle!

Aloitetaanpa loppuviisu viime alku kesältä. Kisan ajatus saatiin silloin paikalliselta lajin harrastajalta, eli keskuspaikka Leivonmäki ja vähän suuntaa missä on rallihenkisiä tienhoitokuntia ja maanomistajia. Reitin raamit oli käytännössä tehtynä 10. kesäkuuta. Sen jälkeen lapiointia kaikista yksityiskohdista, jotta lokakuun lopussa asiat oli sovittuna allekirjoitetuissa tienkäyttösopimuksissa (14 kpl). Syksyllä meinasi tulla kiire kun syyskuun loppuun tehtiin Autoagentit.com -ralli Joutsaan. Paikallista apua onneksi saatiin siinäkin kohtaa juuri teiden kanssa. Lokakuussa touhuun saatiin uuttaa virtaa kun Salomaan Mikan Kaasujalka-lehden kanssa tehtiin yhteistyösopimus ja kisalle saatiin uusi kumppani ja nimi eli Kaasujalka-ralli. Matkan varrella tehtiin mm. kolmeen eri Kaasujalan numeroon rallista juttuja. Näissä tarinatalkoissa oli mukana mm. MM-tason kuljettajia auttamassa pientä kylärallia, kiitokset Jarmo, Janne ja Toni! Kiitokset Salomaan Mikalle hedelmällisestä yhteistyöstä ja kisan imagon nostosta!

 

 

 

 

 

 

Talvihan oli lievästi sanottuna haastava kumppani tällä kertaa. Kisan siirtämisen peliliikkeet oli pakko tehdä siinä kohtaa kun kisaan oli aikaa 3 viikkoa. Miksi ei katsottu pidemmälle miten kelit menee? Lyhyesti kisan siirtoprosessi viranomaisten kanssa ottaa aikaa noin 5 viikkoa eli kisaa ei voi heittää mihin haluaa tuosta vaan. Isoin tekijä oli tietenkin Hamun kalenteri, johon vapautui samaan aikaan karkauspäivälle tyhjä rako, kun Keuruun sprintti jouduttiin perumaan. Hamussa on periaate että toisen kisan päälle ei tule toista rallia samalle päivälle ja kaippa saman rallisarjan kisoja vähän erikoista ajaa samana päivänä kahdessa eri paikassa. Siirto tehtiin 27:ssä tunnissa eli ihan kaikki tahoja ei siinä ajassa ehditty tiedottamaan, josta tulikin soraääniä jälkeen päin. Jämsän suuntaan meidän siirtopäivä vuodettiin viitesanoilla ”meillä on vain yksi päivä”. No miten meidän ja Jämsän kisapäivillä kävi on kaikkien tiedossa. Me olimme lopulta tyytyväisiä saatuun automäärään kahden muun yhtäaikaisen AKK kisan kanssa. Lähtövalot taisi olla vähän vanhempaa mallia mutta eipä vaikuttanut asiakastyytyväisyyteen. Jälkiviisaana eihän kuukauden siirto olosuhteita parantanut ollenkaan mikä oli toiveena, mutta alkuperäinen päiväkään ei olisi toiminut kun pohjat ei ollut jäässä (1.2). Hauska jälkeenpäin todeta että kolme päivää alkuperäisen päivän jälkeen olisi ollut käytännössä huippuolosuhteet kun reittimaistiaiset -video kuvattiin (4.2). Paperisota mielessä asioita tehtiin kahteen kertaan siirron takia ja vielä kisaviikolla pikku jumppa lyhentämisestä eli tavallaan kolme eri tapahtumaa.


Kisapäivänä rallia tehtiin noin 130 hengen voimin. Selvästi suurin ryhmä on erikoiskokeita pyörittävät seurat ja tahot. Kisaa edeltävänä sunnuntaina piti ilmoittaa kahdelle seuralle että ”kiitos rallin tekemisestä mutta teidän EK:t on peruttu”. Nämäkin seurat olivat jo tehneet esim. toimitsijalistat kahteen kertaan kun päivä vaihtui. Ajanottokoulutukset ja maastotutustumiset oli tietenkin tehty hyvissä ajoin. Tässä kohtaa tuntuu epäreilulta kun kaikki ennakkotyöt menivät hukkaan innokkaiden ja osaavien seurojen osalta. Kiitetään Mieskonmäen Kyläseuraa ja tiimin vetäjää Minna Kahilampea sekä Joutsan itäistä maa- ja kotitalousseuraa Kari Lahtelan johdolla. Tässä kohtaa pelkkä kiitos ei tunnu oikeuden mukaiselta.


Kisakeskuksen liikenteen ohjausporukka Leivonmäen kylällä oli Joni Liukkosen orkesteroima. Ihan ei saatu kylän huoltopaikkoja merkittyä kuten olisi haluttu. Jokaisen merkin tai kyltin laitto oli tällä kertaa kohtuu haastaavaa jäiseen maahan. Hiltejä ja eri näköisiä teriä kokeiltiin huonolla tuloksella. Liikennemerkkien asennustyökalu oli ainoa joka pelasi ja se oli tehokkaassa käytössä pätkien valmistelussa. Huoltoalue merkit jätettiin laittamatta ja luotettiin muutaman alan miehen tehokkaaseen ohjaukseen. Yhtään valitusta ei ole tullut että Sprinttereitä olisi ollut väärissä paikoissa. Kiitokset Joni ja Kukko Racing liikenteen ohjauksesta!

Toimistossa tuttu tehokaksikko hoiti kaikki sen puolen asiat aamusta iltaan. Ensimmäisissä kisoissa sain aina pari puhelua kysymysten muodossa. Nyt pari kisaa mennyt jo niin että soittoja ei tule. Toimisto on osa-alue minkä toiminnasta en tiedä yhtään mitään. Ilmeisen hyvin pelaa näin! Ajaksin tukihenkilö on varmasti joutunut meidän moodissa tekemään myös kilpailullisia asioita ja neuvontaa oman työn ohessa. Ajaksin valmistelutehtävistä vastasi Markus, jonka kanssa ollaan kyllä järmätty asioita laajemminkin kuin vain puhtaan tulospalvelun osalta. Kilpailun johtajat on kuitenkin nähnyt ja kokenut monenlaista. Kisatoimistoon kiitokset Maritsalle, Helille ja Tuomolle!

Kilpa-auto tarkistuksessa touhusi joukko alanmiehiä, joista osa oli jopa ajamassa itse kisassa. Kirjureina oli reipasta naisenergiaa. Penkit oli tällä kertaa paremmin kiinni kuin syksyn Agenttirallissa. Vöiden silmukkaruuveja käytiin huollossa kiristelemässä ja etsimässä öljynimeytys mattoja. Parista autosta puuttui jarruvalot. Yhtään ”pommia” ei tällä kertaa ollut, joita on yleensä ollut yksi. Hyvä juttu! Leimoja oli lyömässä Team Kainulainen, Aarne, Timo, Petri, Toni, Juhani ja Jari. Kiitokset taas kaikille!

Ralleja ei voida ajaa ilman rallimakkaraa ja siihen pitää olla kioski ja tekijäporukka. Meidän oma rallikioski oli koulun pihassa. Kylälle ilmaantui loppumetreillä nakkiputkia vähän joka kulmalle. Jatkossa ehkä toiveena kaikille että ottakaa ennakkoon yhteyttä järjestäjään. Äkkiä työlle ei tule vastinetta kun on ylitarjontaa. Kuljettajat ainakin sai palvelua kun makkaraa ja syötävää oli tarjolla eri paikoissa. Illan viimeisille talkoolaisille taisi jäädä huonosti evästä, pahoittelut siitä. Rallikioskin ahkerille toteuttajille isot kiitokset – Marika, Piia, Roosa, Arttu, Ari, Jakke ja ”Bull”!

Reitillä ennen kisaajia liikkuu aina etuautot. Tällä kertaa nollia oli vain kaksi. Kolmen nollan autona oli siviiliauto AKK-mallin mukaisesti. 0-autona liikkui elegantti historic Volvo. Tällä kertaa nollat oli oikeasti etuautona varmistamassa reittiä ja turvallisuutta. Hyvin usein nollat vetää täysillä testiä, siinä on kisan varmistaminen kaukana. Vieraita ja toimittajia viihdytti Neliveto Mies 2019 Mika Rampanen VIP-autolla. Kyytiläiset tuntui viihtyvän ja viimeisillä pätkillä paikkakunnan miehet taisi alkaa jo vähän ajattamaan Mikaa paikallistuntemuksen avulla! Pakollinen paha lopuksi on purkuauton rooli, joka jää usein huomioitta. Kiitokset Marko, Seppo, Vilppu, Eetu, Mika, Pirkka ja Pekka!

Pätkien käytännön toteutusta hoiti yhteensä seitsemän eri seuraa. Seuroista oli aina yksi tiimin vetäjä joka esim. vastasi ennakkosuunnitellusta ja kisapäivänä pätkän pyörittämisestä. Toimitsijoita pätkillä oli yhteensä 74. Suurimmaksi osin pätkillä meni kaikki aika lailla rutiinilla. EK5:lla Keuruun rallimiehillä oli enempi jumppaa yhden suman, osuma herkkien oikomiskivien kanssa ja lopun pelto yleisöpaikan kanssa, jotka alan porukka hoiti lopulta erinomaisesti. Muutkin erikoiskokeet hoidettiin kivasti aina aamutoimista pätkän purkuun asti. Erikoiskokeiden osalta kiitokset myös Jarille, Janille ja Simolle! Kiitämme kaikkia EK toteuttajia!

– EK1 LC Luhanka
– EK4 Pertunmaan eläkeäijät
– EK5 Rallimiehet ry
– EK6 Joutsan Metsästysseura ry
– EK7 Leivon Pyry, O2 JKL ja paikalliset autourheilun ystävät

Niin ja mitäs sen ennakkokunnostus touhu olikaan? Pitkin talvea osaa teitä aurattiin jos niissä ei ollut päivittäistä hoitoa. Sahan alueen parkkeja ja muita alueita aurailtiin. Lopulta tämä ennakkotyöt olikin hukkatyötä! Tällä kertaa kisaviikolla tarvittiin apuun järeitä vehkeitä ja pyyteettömiä kavereita kun tiestöä haluttiin parantaa jäädytyksellä kun lumesta ei ollut tietoakaan ja luonnon jäätä vain osaksi. Edellisen Lauantain rankka vesisade pisti muutamat osuudet täyteen kelirikkokuntoon, taas tarvittiin nopeasti mies ja Deere tasoittamaan näitä kohtia ennen pakkasia. Poikkeuksellinen pakkasviikko tuli apuun kuin ihmeen kaupalla. Kisaviikon tiistain ja perjantain välillä teitä jäädytettiin yhteensä viidellä eri kalustolla lähes kellon ympäri. Konetyötä tehtiin nettona yhteensä 70 tuntia. Siirtojen, välinehuoltojen ja muiden extra hommien kanssa puhutaan varmasti tuntimäärästä 80h. Paras aika jäädytykselle oli klo 0:00-6:00 joka nostaa työn arvoa mitä neljän miehen jäädytystiimi viikon aikana teki. Päivittäinen auringon paiste oli lisävastustaja, mutta vettä levitettiin silti armottomasti. Torstai yöksi saatiin vielä yksi lisämies joka palasi Leviltä kesken loman. Paikalliset henkilöt oli mukana talkoissa lainaamalla käyttöön soveltuvaa kalustoa. Luonnollisesti tämäkin vaati yhden miehen joka etsi vesipaikat, suunnitteli aikatauluja ja priorisoi paikkoja mitä kastellaan. Tähän epäpalkitsevaan työhön hiihtolomansa poltti Mika Mäkelä.

Jäädytystiimille Kiitos ja Kumarrus – Jani Tavikainen, Juha Ilmonen, Teuvo Saari sekä Maansiirto Viiala!

EVA-kalustoa ja miehistöjä pätkillä oli Uuraisilta, Toivakasta, Pertunmaalta ja Joutsasta. Konneveden Sairaankuljetukselta paikalla oli kaksi ampparia. Päivän kalleimmat miehet ja naiset, mutta onnettomuustapauksissa ne kaikkein tärkeimmät. Toivottavasti viihdyitte rallissa ja kiitokset myös teille!


Paikallisia tahoja oli mukana kumppaneina ja muuten apuna kuten Timo Ilmonen kenen Scania lähti aina liikkeelle lyhyellä varoitusajalla kun tarvittiin järeämpää kuljetuskalustoa. Paikallista yrittäjistä mukana oli Hyvän mielen kyläkauppa ja Leivon Pub. Joutsan kunta tarjosi toimivat koulun tilat ja kylän piha-alueita rallin käyttöön. Yritys kumppaneina Kaasujalka-lehden lisäksi mukana oli RTE-Motorsport ja Ruutupojat Oy. Kiitokset mukana olosta ja tuesta!

Lehdistön osalta mainitaan aktiivisimmat kumppanit eli lehdet Joutsan Seutu ja Paikallisuutiset. Kiitos Lea ja Tarja!

Kuvaajien taideteoksia käytettiin mainoksissa, grafiikoissa ja lehdissä. Kuvia käytettiin mm. seuraavilta kuvaajilta, Sportkuvat, Jargon kuvat, Racemania, J-P Motorsportmedia ja Rallikuvat.net. Kiitokset hyvistä otoksista!

Muutama näkymätön puurtaja pitää mainita tässä kohtaa. Torstaina ikälisistä huolimatta rautakankea heilutti eniten Himasen Pentti.  Kisapäivänä Pena hoiteli mm. kuljettajien lähettämisen reitille ja pyttyjaossa liikenteenohjausta. VIP-isäntänä pikakomennuksella toimi Mikko ja päivänpäätteeksi sama mies nähtiin jakamassa palkintoja Roosa tyttärensä kanssa. Mikin varressa koko päivän palveli kuuluttaja konkari Markku Havia, lähdöstä maaliin. Kovan luokan apuja saatiin Pirkanmaan rallikenraalilta Ainasvuoren Rikulta. Riku oli apuna kaikessa mikä muuten meinasi jäädä tekemättä. Toimistoapua, EK-materiaalien toimitusta pätkille ja palkintojen jaon hoitaminen oli mm. ohjelmassa. Kova suoritus Rikulta kun oma kisa painoi viikon päässä! Kiitos Pena, Mikko, Markku ja Riku! Penalle toivotetaan samalla mukavia eläkepäiviä jotka alkoivat sopivasti kisan jälkeen sunnuntaina!


Lopuksi vielä järjestäjän näkemys some-foorumien keskusteluun EK5 maalipään ”runkipaikasta”. Alkuperäiselle reitille osui tällä kertaa monta pimeätä nyppyä. Mikäli olisi ollut normaali talvi, niin heti ykkösellä olisi penkat saanut kyytiä soramontun mutkassa, johon nyt pitää laittaa paali merkiksi. Haasteelliset tyhjää takana paikat olisi saanut jatkoa EK2:lla, jossa muutamat peltopaikat olisi voinut vaatia nostohommia. Eikä ihan helppo olisi ollut toinenkaan peruttu Pylsyn EK muutamilla yllättävillä paikoilla. Meidän näkemys pimeistä ralleista on ollut alusti asti niin että vain vaaralliset paikat merkitään. Vaarallinen paikka on esim. silloin kun on suuri riski kovaan äkkipysähdykseen, josta taas seuraa riski henkilövahingolle. Alkuperäisellä reitillä oli yhteensä 4 huomioita, kaksi vaarallista paikkaa ja kaksi talonpihaa. Lyhennetylle reitille jäi vain yksi huomio talon pihan vuoksi. Haasteena merkkien käytölle on siinä että mihin raja vedetään. Mikäli ylläri paikkoja esim. tiukka mutka pellolla merkitään niin merkkien määrä koko reitillä kasvaa. Tästä seuraa että nopeudet kasvaa ja mitäs sitten jos joku vähän yllättävä jää ilman merkkiä niin lähteekö siitä sitten vauhdin puolesta raju ulosajo ja henkilövahinko. Samalla tästä nousee haloo ja kysymys miksi vähän yllättävää ei oltu merkitty. Lisäksi huomioiden liika viljely alkaa menettää merkitystä ja merkkiä ei enää uskota, taas voi sattua. Tämä asia ja keskustelu jatkuu niin pitkään kun ralleja ajetaan, se ihan Nykäsen Matin varma! Jälkiviisaana lumettomuus, joka nosti vauhtia ja koventaa ulosajomaastoa, sekä reitin lyhennyksen vuoksi pois jääneet ”opetuspaikat” kun jäivät puuttumaan niin vitosen paikka olisi voinut olla merkillä. Paikassa ei kuitenkaan tullut varsinaisia henkilövahinkoja ja paikan selvitti yli 100 autoa tietä pitkin. Tuolta kantilta katsottuna vain vaaralliset merkitään teema toteutui. Toivottavasti BMW kuskit ei lopeta lajia ja uunituore Almera harrastaja saa auton kuntoon, kaksi pahinta ulosajoa suorittaneet jos mainitaan tässä esimerkkeinä. Jälkiviisaudesta jos aletaan veistelemään niin tälle ”talvelle” ei olisi kannattanut järjestää ralleja ollenkaan – sen verran haastavaa ja työlästä oli!

Pitkä viisu – pahoittelut siitä, mutta pitkä on myös tuntilista mitä kisan teko oikeasti vaatii. Kiitämme palautteesta mitä olemme saaneet. Nostamme järjestäjänä hattua että kilpailijoita lähti mukaan vaikka ”rengaskulumörkö” oli iso ja varmaan näin myös käytännössä olikin. Meidän puolella kisan perumisen kustannusmörkö oli myös iso, yllättävän iso. Sääennusteita en tule katsomaan seuraavaan kahteen kuukauteen. Ilman kuljettajien kannustusta ei olisi tätä kisaa ajettu. Kannustus konkretisoitui osallistujalistan määrällä ja muutamilla kannustuksilla mitä viikkoa ennen kisaa esititte. Kisat ajettiin ja R-Cup pisteitä jaettiin. Kuplat avasi oman sarjakauden samalla! Tuloksiin oltiin tyytyväisiä, ei painittu eikä tehty protesteja! Kiitämme asiakkaita rohkeudesta ja osallistumisesta vähän erikoiseen ralliin tällä kertaa! Kiitos kuskit, kartturit, huollot, kuskien sponssit, anopit, appiukot jne jne! 🙂

Kiitos Marko, Nico, Mika ja Jani!

Loppuun lainataan aikaisemman päivityksen Lada-kuskin toimintaohjetta happipaikassa: ”Kaasu pohjassa – toimii tai ei, mutta näyttää ainakin hyvältä!”. Sama toimii myös täällä järjestelypuolella – kiitos!

 

Terveisin,

Sami Heikkilä
Kilpailun johtaja
Kaasujalkaralli 2020

PS. Jos löytyy hyviä vinkkejä tyhjiöpumpun varaosille niin saa vinkata. Yhden jäädytysperäkärry pumppu otti ja räjähti. Siinä meille vielä kustannuksia ja työtä teettävä jälkipyykki!

Miltä Ajaksin listat näyttää kisan jälkeen ja mitä varikolla kuultiin – tässä lyhyt kisaraportti!

Kilpailussa oli mukana kaksi luokkaa nuotista ja loput luokat ajoivat pimeeseen. Epäviralliset yleiskilpailut jaettiin kahtia nuotillisten ja nuotittomien välillä. Nuottikilpailun aloitti rajuimmin Veli-Matti Saarelainen vanhemmalla Evo-Mitsulla. Avauksessa vähän nukkunut Saarelainen hyökkäsi toisella ajetulla pätkällä eli EK nelosella 13 sekunnin pohjien arvoisesti. Videoklippien perusteella yrkkä oli ainakin tapissa niin valtion merkillä kuin maalimutkassa. Seuraavalla vitospätkällä ajolinjat oli sen verran ahneet että oikomisesteet tuhosi Mitsun etupyöriä sen verran että matka jäi kesken. Lopulta vihkosta apuja saaneiden yleiskilpailun vei Matti Latvala nätillä nelikko Subarulla ja vieläpä kohtuu isolla erolla seuraavaan. Toiseksi kurvaili Marko Kinnunen etuveto Golffilla napaten samalla koko kisan nopeimman kaksivetoisen tittelin jättämällä taakse mm. monta nelivetoista laitetta. Kolmanneksi liippaili Muuramen Tommi Rimpeläinen uransa toisessa rallissa. Onko Rimpeläinen auton väristä huolimatta seuraava kisojen musta hevonen?

Ilman ennakkotutustumista reitin nopeimmin selvitti Marko ja Kimmo Mansikkamäki kireällä Starletilla voittaen näin epävirallisen pimeän yleiskilpailun. Voitto ratkesi vasta viimeisellä pätkällä mitä ennen ”pimeä YK” oli vielä Juho Nykäsen hallussa. Eroa näiden kahden välillä ennen viimeistä EK:ta oli käytännössä vain vaihdemissin verran – 1.1 sekuntia. Viimeisellä EK:lla Nykänen liukasteli loppuun ajetuilla renkailla ja näin voiton vei kuitenkin Hämeenkyrön Mansikkamäet kun Nykänen-Karpiola pari peesasi kakkoseksi. Näiden herrojen välillä tullaan varmasti näkemään kovaa vääntöä myös jatkossa niin luokassa kuin koko R-cupin taistossa. Corsalla reuhaava Nykänen johtaa sarjaa kolmen kisan jälkeen. Yleiskisan kolmanneksi kurvaili Puuppolan vauhtikaksikko Tuohinen-Makkonen evo seiskalla. Ilmeisesti pitoa oli tarjolla kun YK TOP-10:neen mahtui mukaan vain yksi nelikko, juuri mainittu Tuohinen. Ehkä pätkistä kertoo jotain että ensimmäinen BMW oli vasta YK sijalla 8. Tämä voi kertoa toisaalta siitä että piikit karkasi maastoon isojen tehojen myötä. Varmasti myös rengasta säästävä ajotyyli palkittiin.

Nuoteilla nelivetoisten luokassa ajaneita tuli maaliin kolme autokuntaa kun herrat Suvinen ja Saarelainen sortuivat kuljettaja virheisiin haastavalla vitos EK:lla. Luokkavoitto meni Latvalalle ja toiseksi tuli Ex-super crossimies Rimpeläinen. Varmasti eniten metakkaa metsissä pitänyt Tunturi oli kolmas oma tekemällä kilpurillaan – ja pyttyhän sieltä tuli!

Kilpailun komeimmat autot nähtiin 2wd nuottiluokassa kun mukana oli näyttelytason Escortteja neljä kappaletta. Olisiko MK1 ja MK2 Escortit jo ansainneet oman merkkiluokan Bemareiden sekaan – kyllä! Nuotti 2wd luokan voiton vei jo mainittu Kinnunen. Korhonen suhisteli turbo-Fiestalla toiseksi kartturi Kelanderin antamilla käskyillä. Parivaljakon menoa viimeisellä Riihiahon EK:lla haittasi edellä lähtenyt hitaampi kilpailija ja maalialueella oli palaverin paikka näiden kahden kuljettajan välillä. Hidastuksesta huolimatta lopputulos meni urheilullisesti oikein kun kolmanneksi ajanut Hannuksela kauniilla Rothmans BDA:lla pysyi takana 1.8 sekunnin erolla. Hisse-autolla siis 2wd nuotin luokan kolmas sija.

Muissa luokittaisissa mittelöissä tutut nimet oli iskussa. Pienen Historic luokan kiireisin yhdistelmä oli Escort-Liimatainen-Keljo, pohjat kaikille pätkille. Pimeän yleiskilpailun taistossa mukana olleet Mansikkamäki ja Nykänen vei kaksi ensimmäistä sijaa alle 1650 luokassa ja kolmanneksi takuuvarma yleisön viihdyttäjä Raimo Kovanen etuveto Corollalla (YK 5.).

Alle kaksilitraisissa virilaitteissa ajanut Jalava latasi kisan avauslämmittelyyn huiman ajan. Kellotus oli koko kisan toiseksi nopein nuottiluokat mukaan lukien. Vallasmäen pätkän valtion merkillä Jalava spinnasi, tukkaan tuli 30 sekuntia ja sijoitus tippui sijalle 5. Näin luokkavoitosta kamppaili Lahikainen ja Rämänen 0,6 sek erolla. Haastavalla vitospätkällä pohjat latasi Kotamäki välikoppa Escolla kivuten samalla kärkeen. Muuramen Kadett käskyttäjä Rämänen oli seitin ohuesti kakkosena. Liekkö Jalava napannut etähuollossa kovemmat keitot huiviin kun EK-kutoselle tärähti kovat 15 sekunnin pohjat ja siitä luokka piikki haltuun. EK-aika vaatimattomasti koko kisan kovin! Tämä inkkari pitää nähdä! Viimeisellä EK:lla Kotamäelle jäi vain luu käteen eli vaihdekeppi ja nimi väärälle listalle. Paavilainen tukisti lopussa ja kiri kolmanneksi. Tämä tiukka luokkataisto päätyi lopulta kolmikolle Jalava-Rämänen-Paavilainen. Jalava ilman nelosen spinniä olisi ollut pimeän YK:n ykkönen ja nuottikisassakin toinen. Nyt Jalava oli pimeän yleiskilpailun 4. ja Rämänen 7.

Isolohko luokan aloitti ripeimmin Ahonen Mäntästä BMW:llä. Vitosella Ahonen kävi sakkolenkin pellolla Suvisen korkkaamassa paikassa ja näin luokan kärkeen kipusi Rihu Volvolla. Kisan rajuimman kaadon teki Hautakoski vitosen peltopaikassa. Turvavarusteita testattiin jäisen pellon ollessa armoton vastapeluri. Kuljettajat onneksi kunnossa, auto ei. Luokan podiumille kiipesivät lopulta Rihu-Hirvikoski-Tikkanen.

Suosittu Senioriluokka näytti lähtöluettelossa automäärää 18. R-cupin kärkinimi Rantanen oli alkuun ahtaalla Sinkkosen kanssa. Nopealla EK6:lla Tuoriniemi hiipi 1.5 sek päähän Rantasesta. Erittäin vaihtelevalla päätöspätkällä, jossa olikin kaikki mahdolliset tienpinnat tarjolla, Rantanen taipui sijalle viisi. EK7:n pohjat Tuoriniemelle ja sijoitus toinen. Loppukirin ottanut Tuoriniemi vei siis luokan korkeimmat pisteet.

Vakioauto luokkia oli kaksi eli V1600 ja V2000. Jälkimmäisessä sallitaan napsun enemmän kisaosia kuin puhtaassa V1600 autossa, mm. lukko ja välitys. Kaasujalka-rallin ja R-cupin väreissä kurvannut Tonteri on saanut pelit lentoon ja jatkoi Tornion malliin eli luokkavoitto myös Leivonmäeltä viidellä pohja-ajalla. Toiseksi ajoi Pentinmäki ja kolmas oli Karhinen Civicillä. V2000 luokassa EK5:lla paikkakunnan mies Mutkala sai Civikin kulkemaan ja kiilasi piikkiin. Kaksi viimeistä pätkää Mutkala huimisteli jo omilla luvuilla voittaen luokan. Vauhtiin taisi olla syy myös jäsenten välisessä kisassa kun vävypoika Tonteri ajoi V1600 luokassa, lopulta nämä jässärit Mutkalan hyväksi. Isomman vakioluokan toinen oli Viitanen ja kolmas tuttu Nissan pilotti Härkönen.

Tulevia tähtiä eli nuorten luokkalaisia reitille lähti kuusi autokuntaa. Yritys oli kova ja heti avaus pätkän eka risteys imaisi kaksi kilpailijaa, jotka jatkoi ajoharjoituksia ”super-rallin” turvin. Maalissa Tomi Tiilikainen juhli ja vei luokan nimiinsä. Koskisen ralliperheen Timo oli luokan toinen ja luokkapronssi sujautettiin Ville Wikströmin kaulaan.

Ilman nuotteja ajaneet nelikot vei Tuohinen Mitsulla. Kärkikolmikkoon kurvailivat Alahuhta ja Takanen.

Bemareiden orkkisluokkaan starttasi vain neljä rohkeaa keliä ja olosuhteita uhmaamaan. Tasaisen varmasti kärkiaikoja latonut Hakonen oli Bemujen nopein. Viimeisellä tukistanut Pulkkinen oli toinen ja Karppi kolmas. Harmittavasti tässä luokassa jaetaan vajaita pisteitä R-Cupissa pienen osallistujamäärän vuoksi. Autoissa on kyllä ideaa kun perus-Bemulla pärjää.

Proto- ja TDI luokassa pitkien liippien erikoismies Puupponen aloitti Mersullaan parhaiten pitäen kärkipaikkaa aina kutosella saakka. Viimeisellä pätkällä, jossa pidonvaihtelu teki ehkäpä epävirallisen Suomen ennätyksen, Herronen luisteli kunnon pohjat ja otti voiton. Mersu Puupponen tipahti toiseksi jättäen Kataisen hienosti rakennetun 740 ”ähky” Volvon kolmanneksi vain niukalla 4 sekunnin erolla. Hyvä kisa tässäkin luokassa loppuun asti. Pitkistä liipeistä pitäisi antaa erikoispytyt kaikille!

 

Monesti palstatila loppuu loppupään kilpailijoiden osalta tyystin kesken – nyt ei lopu! Varsinaisen R-rallisarjan lisäksi kisassa ajettiin lisäluokkia R-Cup-luokkien perässä, joista tuloskimara tulee tässä. Kisassa nähtiin myös yksi WRC auto mitä ei sovitun mediahiljaisuuden vuoksi ennakkoon tuotu esiin. Numerolla 50 kurvannut pari Hytönen-Pietiläinen talutti viivalle aidon duroplast tekniikan omaavan Trabant P601 WRC50 mallin. Auton edistyksellisyydestä kertoo että siinä on ollut rattivaihteet jo alun perin ihan tuotantomallissa. WRC hommat on monesti niin salaisia ja niin oli taas. Edes kuljettaja ei tiennyt vielä kisa-aamuna toimivansa ykköskuljettajana. Järjestäjän näkökulmasta hieman ihme touhua kun autoksi ilmoitettiin ensin Fiat ja eri kuljettaja. Tuloksellisesti kilpailu ei mennyt putkeen ja kalusto pakattiinkin jo umpikärryyn kesken kisan vitosen jälkeen. Rallikioskimme viereen sijoitetusta huoltopilttuusta keittiöpäällikkömme sai sen verran vakoiltua että moottorin karttaa ei saatu pelaamaan koko päivänä. Oliko syy siinä että todellista vauhtia ei haluttu näyttää vai oliko tiimin datahepulla bitti vinossa enemmän kuin etuautot peilijäällä?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sympaattisuus ja komea kalusto nousee esiin vanhojen Volkkareiden omassa luokassa. Aircooled.fi rallisarjaan saa osallistua vain ilmajäähdytteisellä kalustolla. Suosikki mallina Typ1 eli tutummin ”kupla”. Kisaan ilmoittautui mukaan mukavasti seitsemän autoa. EK1 lähtöviiva söi ensimmäisen tämän luokan osallistujan kun Mika Möllerin voimansiirto paukahti ennen kuin matka edes alkoi. Päivän aikana luokan kärjessä taistelua käytiin Haapalan ja Eerolan välillä. Lähes murskaavalla viimeisen pätkän hyökkäyksellä pisin pysti annettiin kuitenkin Eerolalle. EK aika roheesti lisäluokkalaisten nopein. Haapala takamoottoreiden toinen ja kolmanneksi ajoi Niittymäki. Sarjan jakaman kisan säväyttäjä palkinto annettiin EK5 maalipään peltopaikassa kaataneelle Korpelalle.

Lada-luokan isoimman pystin vei Youtubesta tuttu kaksikko Friman-Seppänen. Mikäli näiden herrojen videot eivät ole tuttuja niin kannattaa tutustua. Laite ei ole kisan komein eikä reigerin väärät napsut aiheuta maalissa mökötystä. Lajia harrastetaan oikealla asenteella suut hymyissä suin. Ja kaiken lisäksi autoa tuodaan varmasti kovempaa kuin valmistaja lupaa ja mitä ajo-ominaisuudet antaa! Podiumille kiipesi starojen lisäksi myös herrasmiehet Kytölä ja Nikku.

1400 kuutioisten lisäluokan nopein oli Tanttu Skoda Fabialla. Toiseksi nopein oli Luoma Starletilla. Viimeisen podium paikan otti haltuun oman kylän Järvinen pikku pösöllä. ”Kiitos hienosta kisasta, kivempaa olisi ollut jos auto olisi toiminut” kommentoi illan tuimaan ensimmäisen rallinsa ajanut Järvinen.

Viimeisenä mutta ei yhtään sen huonompana reitillä seikkaili aloittelijat (max. 5 kilpailua ajaneet). Ajettujen pätkien jälkeen tuloslistan kärjessä oli Toyotaa käskyttänyt Blinnikka. Toiseksi nopein oli parit pohjatkin ajanut Karjalainen Bemulla. Kolmanneksi rivakin oli Nissan Almeraa ohjastanut Lindlöf. Juuri kun pyttyjä piti alkaa jakamaan niin metsästä tuli tieto että luokan nopein pari huilaisi siirtymällä noin kilometrin päässä voimansiirto kappaleina. Tässä kohtaa uusi podium kolmikko koolle että mitäs tehdään. Kuljettajien suostumuksella päätettiin tehdä sääntöjä uhmaten urheilullinen ratkaisu. Palkinnot sekä kunnia jaettiin EK-aikojen mukaan eli pytyt lopulta kärkikolmikolle Blinnikka-Karjalainen-Lindlöf. Hauska hetki koettiin kun pyttyjä alettiin jakamaan niin maalikaaren alta maalipaikalle saatiin Blinnikan Starlet, tosin trailerin päällä ja perä edellä. Viimeiseen pyttyyn olisi noussut pitkän ajotauon jälkeen Lihavainen, joka kommentoi asiaa näin ”pyttyä tultiin kyllä hakemaan”. Pahoittelut pytyn menetyksestä mutta seuraavassa kisassa sitten kovempaa ja rehti pysti kotiin! Kiitokset herrasmies asenteesta kyseisille kuskeille!

 

Toivottavasti ”rallikadun” kioskit vielä auki kun nämä luokat saatiin maaliin!

PS. Tämän päivityksen kuvat ovat seuraavien uutterien kameramiesten ottamia. Kiitokset kuvista!
– Rallikuvat.net, Pekka Mäkinen
– Sportkuvat, Eero Auvinen
– Team Duroplast – tiedotus

– AJETAANKO RALLIA? –

Keliarvaukset sanoo pakkasta koko viikolle. Tienhoitokunnat ovat antaneet uudet luvat olosuhteita vasten. Listoilla puolitoista sataa autoa. Järjestäjän näkökulmasta alkuperäinen tavoite talvirallista ei ole toteutumassa, mutta pakkanen tekee sen että pätkiä päästää jäädyttämään tiistaista eteenpäin. Jäädytyskalustoa on varattu hommiin kaksin kappalein ja kolmas saadaan vielä perjantaiksi jos tarvetta. Tämän hetken tilanne niin että varsinaista jäätä reitillä on 20-25%. Aukeammat paikat on soralla ja lumettomia, kiitos vielä eiliselle kesäsateelle. Reitin lyhentäminen on myös vaihtoehto jos tietyt osuudet eivät ole riittävän hyvässä kunnossa kisapäivälle. Lopuksi vielä se mörkö mainittava että pakkasta tarvitaan koko viikolle kisapäivää myöten. Koneisto muuten valmis kapinaan eli ajetaan!

Tässä Kaasujalka-rallin tilanne ja suunnitelmat!

PS. Ilmoittautuminen on auki vielä tänään Sunnuntaina klo 18:00 asti!

http://ajaksi.fi/wp/01-02-2020-kaasujalka-ralli/