Aloitetaanpa loppuviisu viime alku kesältä. Kisan ajatus saatiin silloin paikalliselta lajin harrastajalta, eli keskuspaikka Leivonmäki ja vähän suuntaa missä on rallihenkisiä tienhoitokuntia ja maanomistajia. Reitin raamit oli käytännössä tehtynä 10. kesäkuuta. Sen jälkeen lapiointia kaikista yksityiskohdista, jotta lokakuun lopussa asiat oli sovittuna allekirjoitetuissa tienkäyttösopimuksissa (14 kpl). Syksyllä meinasi tulla kiire kun syyskuun loppuun tehtiin Autoagentit.com -ralli Joutsaan. Paikallista apua onneksi saatiin siinäkin kohtaa juuri teiden kanssa. Lokakuussa touhuun saatiin uuttaa virtaa kun Salomaan Mikan Kaasujalka-lehden kanssa tehtiin yhteistyösopimus ja kisalle saatiin uusi kumppani ja nimi eli Kaasujalka-ralli. Matkan varrella tehtiin mm. kolmeen eri Kaasujalan numeroon rallista juttuja. Näissä tarinatalkoissa oli mukana mm. MM-tason kuljettajia auttamassa pientä kylärallia, kiitokset Jarmo, Janne ja Toni! Kiitokset Salomaan Mikalle hedelmällisestä yhteistyöstä ja kisan imagon nostosta!

 

 

 

 

 

 

Talvihan oli lievästi sanottuna haastava kumppani tällä kertaa. Kisan siirtämisen peliliikkeet oli pakko tehdä siinä kohtaa kun kisaan oli aikaa 3 viikkoa. Miksi ei katsottu pidemmälle miten kelit menee? Lyhyesti kisan siirtoprosessi viranomaisten kanssa ottaa aikaa noin 5 viikkoa eli kisaa ei voi heittää mihin haluaa tuosta vaan. Isoin tekijä oli tietenkin Hamun kalenteri, johon vapautui samaan aikaan karkauspäivälle tyhjä rako, kun Keuruun sprintti jouduttiin perumaan. Hamussa on periaate että toisen kisan päälle ei tule toista rallia samalle päivälle ja kaippa saman rallisarjan kisoja vähän erikoista ajaa samana päivänä kahdessa eri paikassa. Siirto tehtiin 27:ssä tunnissa eli ihan kaikki tahoja ei siinä ajassa ehditty tiedottamaan, josta tulikin soraääniä jälkeen päin. Jämsän suuntaan meidän siirtopäivä vuodettiin viitesanoilla ”meillä on vain yksi päivä”. No miten meidän ja Jämsän kisapäivillä kävi on kaikkien tiedossa. Me olimme lopulta tyytyväisiä saatuun automäärään kahden muun yhtäaikaisen AKK kisan kanssa. Lähtövalot taisi olla vähän vanhempaa mallia mutta eipä vaikuttanut asiakastyytyväisyyteen. Jälkiviisaana eihän kuukauden siirto olosuhteita parantanut ollenkaan mikä oli toiveena, mutta alkuperäinen päiväkään ei olisi toiminut kun pohjat ei ollut jäässä (1.2). Hauska jälkeenpäin todeta että kolme päivää alkuperäisen päivän jälkeen olisi ollut käytännössä huippuolosuhteet kun reittimaistiaiset -video kuvattiin (4.2). Paperisota mielessä asioita tehtiin kahteen kertaan siirron takia ja vielä kisaviikolla pikku jumppa lyhentämisestä eli tavallaan kolme eri tapahtumaa.


Kisapäivänä rallia tehtiin noin 130 hengen voimin. Selvästi suurin ryhmä on erikoiskokeita pyörittävät seurat ja tahot. Kisaa edeltävänä sunnuntaina piti ilmoittaa kahdelle seuralle että ”kiitos rallin tekemisestä mutta teidän EK:t on peruttu”. Nämäkin seurat olivat jo tehneet esim. toimitsijalistat kahteen kertaan kun päivä vaihtui. Ajanottokoulutukset ja maastotutustumiset oli tietenkin tehty hyvissä ajoin. Tässä kohtaa tuntuu epäreilulta kun kaikki ennakkotyöt menivät hukkaan innokkaiden ja osaavien seurojen osalta. Kiitetään Mieskonmäen Kyläseuraa ja tiimin vetäjää Minna Kahilampea sekä Joutsan itäistä maa- ja kotitalousseuraa Kari Lahtelan johdolla. Tässä kohtaa pelkkä kiitos ei tunnu oikeuden mukaiselta.


Kisakeskuksen liikenteen ohjausporukka Leivonmäen kylällä oli Joni Liukkosen orkesteroima. Ihan ei saatu kylän huoltopaikkoja merkittyä kuten olisi haluttu. Jokaisen merkin tai kyltin laitto oli tällä kertaa kohtuu haastaavaa jäiseen maahan. Hiltejä ja eri näköisiä teriä kokeiltiin huonolla tuloksella. Liikennemerkkien asennustyökalu oli ainoa joka pelasi ja se oli tehokkaassa käytössä pätkien valmistelussa. Huoltoalue merkit jätettiin laittamatta ja luotettiin muutaman alan miehen tehokkaaseen ohjaukseen. Yhtään valitusta ei ole tullut että Sprinttereitä olisi ollut väärissä paikoissa. Kiitokset Joni ja Kukko Racing liikenteen ohjauksesta!

Toimistossa tuttu tehokaksikko hoiti kaikki sen puolen asiat aamusta iltaan. Ensimmäisissä kisoissa sain aina pari puhelua kysymysten muodossa. Nyt pari kisaa mennyt jo niin että soittoja ei tule. Toimisto on osa-alue minkä toiminnasta en tiedä yhtään mitään. Ilmeisen hyvin pelaa näin! Ajaksin tukihenkilö on varmasti joutunut meidän moodissa tekemään myös kilpailullisia asioita ja neuvontaa oman työn ohessa. Ajaksin valmistelutehtävistä vastasi Markus, jonka kanssa ollaan kyllä järmätty asioita laajemminkin kuin vain puhtaan tulospalvelun osalta. Kilpailun johtajat on kuitenkin nähnyt ja kokenut monenlaista. Kisatoimistoon kiitokset Maritsalle, Helille ja Tuomolle!

Kilpa-auto tarkistuksessa touhusi joukko alanmiehiä, joista osa oli jopa ajamassa itse kisassa. Kirjureina oli reipasta naisenergiaa. Penkit oli tällä kertaa paremmin kiinni kuin syksyn Agenttirallissa. Vöiden silmukkaruuveja käytiin huollossa kiristelemässä ja etsimässä öljynimeytys mattoja. Parista autosta puuttui jarruvalot. Yhtään ”pommia” ei tällä kertaa ollut, joita on yleensä ollut yksi. Hyvä juttu! Leimoja oli lyömässä Team Kainulainen, Aarne, Timo, Petri, Toni, Juhani ja Jari. Kiitokset taas kaikille!

Ralleja ei voida ajaa ilman rallimakkaraa ja siihen pitää olla kioski ja tekijäporukka. Meidän oma rallikioski oli koulun pihassa. Kylälle ilmaantui loppumetreillä nakkiputkia vähän joka kulmalle. Jatkossa ehkä toiveena kaikille että ottakaa ennakkoon yhteyttä järjestäjään. Äkkiä työlle ei tule vastinetta kun on ylitarjontaa. Kuljettajat ainakin sai palvelua kun makkaraa ja syötävää oli tarjolla eri paikoissa. Illan viimeisille talkoolaisille taisi jäädä huonosti evästä, pahoittelut siitä. Rallikioskin ahkerille toteuttajille isot kiitokset – Marika, Piia, Roosa, Arttu, Ari, Jakke ja ”Bull”!

Reitillä ennen kisaajia liikkuu aina etuautot. Tällä kertaa nollia oli vain kaksi. Kolmen nollan autona oli siviiliauto AKK-mallin mukaisesti. 0-autona liikkui elegantti historic Volvo. Tällä kertaa nollat oli oikeasti etuautona varmistamassa reittiä ja turvallisuutta. Hyvin usein nollat vetää täysillä testiä, siinä on kisan varmistaminen kaukana. Vieraita ja toimittajia viihdytti Neliveto Mies 2019 Mika Rampanen VIP-autolla. Kyytiläiset tuntui viihtyvän ja viimeisillä pätkillä paikkakunnan miehet taisi alkaa jo vähän ajattamaan Mikaa paikallistuntemuksen avulla! Pakollinen paha lopuksi on purkuauton rooli, joka jää usein huomioitta. Kiitokset Marko, Seppo, Vilppu, Eetu, Mika, Pirkka ja Pekka!

Pätkien käytännön toteutusta hoiti yhteensä seitsemän eri seuraa. Seuroista oli aina yksi tiimin vetäjä joka esim. vastasi ennakkosuunnitellusta ja kisapäivänä pätkän pyörittämisestä. Toimitsijoita pätkillä oli yhteensä 74. Suurimmaksi osin pätkillä meni kaikki aika lailla rutiinilla. EK5:lla Keuruun rallimiehillä oli enempi jumppaa yhden suman, osuma herkkien oikomiskivien kanssa ja lopun pelto yleisöpaikan kanssa, jotka alan porukka hoiti lopulta erinomaisesti. Muutkin erikoiskokeet hoidettiin kivasti aina aamutoimista pätkän purkuun asti. Erikoiskokeiden osalta kiitokset myös Jarille, Janille ja Simolle! Kiitämme kaikkia EK toteuttajia!

– EK1 LC Luhanka
– EK4 Pertunmaan eläkeäijät
– EK5 Rallimiehet ry
– EK6 Joutsan Metsästysseura ry
– EK7 Leivon Pyry, O2 JKL ja paikalliset autourheilun ystävät

Niin ja mitäs sen ennakkokunnostus touhu olikaan? Pitkin talvea osaa teitä aurattiin jos niissä ei ollut päivittäistä hoitoa. Sahan alueen parkkeja ja muita alueita aurailtiin. Lopulta tämä ennakkotyöt olikin hukkatyötä! Tällä kertaa kisaviikolla tarvittiin apuun järeitä vehkeitä ja pyyteettömiä kavereita kun tiestöä haluttiin parantaa jäädytyksellä kun lumesta ei ollut tietoakaan ja luonnon jäätä vain osaksi. Edellisen Lauantain rankka vesisade pisti muutamat osuudet täyteen kelirikkokuntoon, taas tarvittiin nopeasti mies ja Deere tasoittamaan näitä kohtia ennen pakkasia. Poikkeuksellinen pakkasviikko tuli apuun kuin ihmeen kaupalla. Kisaviikon tiistain ja perjantain välillä teitä jäädytettiin yhteensä viidellä eri kalustolla lähes kellon ympäri. Konetyötä tehtiin nettona yhteensä 70 tuntia. Siirtojen, välinehuoltojen ja muiden extra hommien kanssa puhutaan varmasti tuntimäärästä 80h. Paras aika jäädytykselle oli klo 0:00-6:00 joka nostaa työn arvoa mitä neljän miehen jäädytystiimi viikon aikana teki. Päivittäinen auringon paiste oli lisävastustaja, mutta vettä levitettiin silti armottomasti. Torstai yöksi saatiin vielä yksi lisämies joka palasi Leviltä kesken loman. Paikalliset henkilöt oli mukana talkoissa lainaamalla käyttöön soveltuvaa kalustoa. Luonnollisesti tämäkin vaati yhden miehen joka etsi vesipaikat, suunnitteli aikatauluja ja priorisoi paikkoja mitä kastellaan. Tähän epäpalkitsevaan työhön hiihtolomansa poltti Mika Mäkelä.

Jäädytystiimille Kiitos ja Kumarrus – Jani Tavikainen, Juha Ilmonen, Teuvo Saari sekä Maansiirto Viiala!

EVA-kalustoa ja miehistöjä pätkillä oli Uuraisilta, Toivakasta, Pertunmaalta ja Joutsasta. Konneveden Sairaankuljetukselta paikalla oli kaksi ampparia. Päivän kalleimmat miehet ja naiset, mutta onnettomuustapauksissa ne kaikkein tärkeimmät. Toivottavasti viihdyitte rallissa ja kiitokset myös teille!


Paikallisia tahoja oli mukana kumppaneina ja muuten apuna kuten Timo Ilmonen kenen Scania lähti aina liikkeelle lyhyellä varoitusajalla kun tarvittiin järeämpää kuljetuskalustoa. Paikallista yrittäjistä mukana oli Hyvän mielen kyläkauppa ja Leivon Pub. Joutsan kunta tarjosi toimivat koulun tilat ja kylän piha-alueita rallin käyttöön. Yritys kumppaneina Kaasujalka-lehden lisäksi mukana oli RTE-Motorsport ja Ruutupojat Oy. Kiitokset mukana olosta ja tuesta!

Lehdistön osalta mainitaan aktiivisimmat kumppanit eli lehdet Joutsan Seutu ja Paikallisuutiset. Kiitos Lea ja Tarja!

Kuvaajien taideteoksia käytettiin mainoksissa, grafiikoissa ja lehdissä. Kuvia käytettiin mm. seuraavilta kuvaajilta, Sportkuvat, Jargon kuvat, Racemania, J-P Motorsportmedia ja Rallikuvat.net. Kiitokset hyvistä otoksista!

Muutama näkymätön puurtaja pitää mainita tässä kohtaa. Torstaina ikälisistä huolimatta rautakankea heilutti eniten Himasen Pentti.  Kisapäivänä Pena hoiteli mm. kuljettajien lähettämisen reitille ja pyttyjaossa liikenteenohjausta. VIP-isäntänä pikakomennuksella toimi Mikko ja päivänpäätteeksi sama mies nähtiin jakamassa palkintoja Roosa tyttärensä kanssa. Mikin varressa koko päivän palveli kuuluttaja konkari Markku Havia, lähdöstä maaliin. Kovan luokan apuja saatiin Pirkanmaan rallikenraalilta Ainasvuoren Rikulta. Riku oli apuna kaikessa mikä muuten meinasi jäädä tekemättä. Toimistoapua, EK-materiaalien toimitusta pätkille ja palkintojen jaon hoitaminen oli mm. ohjelmassa. Kova suoritus Rikulta kun oma kisa painoi viikon päässä! Kiitos Pena, Mikko, Markku ja Riku! Penalle toivotetaan samalla mukavia eläkepäiviä jotka alkoivat sopivasti kisan jälkeen sunnuntaina!


Lopuksi vielä järjestäjän näkemys some-foorumien keskusteluun EK5 maalipään ”runkipaikasta”. Alkuperäiselle reitille osui tällä kertaa monta pimeätä nyppyä. Mikäli olisi ollut normaali talvi, niin heti ykkösellä olisi penkat saanut kyytiä soramontun mutkassa, johon nyt pitää laittaa paali merkiksi. Haasteelliset tyhjää takana paikat olisi saanut jatkoa EK2:lla, jossa muutamat peltopaikat olisi voinut vaatia nostohommia. Eikä ihan helppo olisi ollut toinenkaan peruttu Pylsyn EK muutamilla yllättävillä paikoilla. Meidän näkemys pimeistä ralleista on ollut alusti asti niin että vain vaaralliset paikat merkitään. Vaarallinen paikka on esim. silloin kun on suuri riski kovaan äkkipysähdykseen, josta taas seuraa riski henkilövahingolle. Alkuperäisellä reitillä oli yhteensä 4 huomioita, kaksi vaarallista paikkaa ja kaksi talonpihaa. Lyhennetylle reitille jäi vain yksi huomio talon pihan vuoksi. Haasteena merkkien käytölle on siinä että mihin raja vedetään. Mikäli ylläri paikkoja esim. tiukka mutka pellolla merkitään niin merkkien määrä koko reitillä kasvaa. Tästä seuraa että nopeudet kasvaa ja mitäs sitten jos joku vähän yllättävä jää ilman merkkiä niin lähteekö siitä sitten vauhdin puolesta raju ulosajo ja henkilövahinko. Samalla tästä nousee haloo ja kysymys miksi vähän yllättävää ei oltu merkitty. Lisäksi huomioiden liika viljely alkaa menettää merkitystä ja merkkiä ei enää uskota, taas voi sattua. Tämä asia ja keskustelu jatkuu niin pitkään kun ralleja ajetaan, se ihan Nykäsen Matin varma! Jälkiviisaana lumettomuus, joka nosti vauhtia ja koventaa ulosajomaastoa, sekä reitin lyhennyksen vuoksi pois jääneet ”opetuspaikat” kun jäivät puuttumaan niin vitosen paikka olisi voinut olla merkillä. Paikassa ei kuitenkaan tullut varsinaisia henkilövahinkoja ja paikan selvitti yli 100 autoa tietä pitkin. Tuolta kantilta katsottuna vain vaaralliset merkitään teema toteutui. Toivottavasti BMW kuskit ei lopeta lajia ja uunituore Almera harrastaja saa auton kuntoon, kaksi pahinta ulosajoa suorittaneet jos mainitaan tässä esimerkkeinä. Jälkiviisaudesta jos aletaan veistelemään niin tälle ”talvelle” ei olisi kannattanut järjestää ralleja ollenkaan – sen verran haastavaa ja työlästä oli!

Pitkä viisu – pahoittelut siitä, mutta pitkä on myös tuntilista mitä kisan teko oikeasti vaatii. Kiitämme palautteesta mitä olemme saaneet. Nostamme järjestäjänä hattua että kilpailijoita lähti mukaan vaikka ”rengaskulumörkö” oli iso ja varmaan näin myös käytännössä olikin. Meidän puolella kisan perumisen kustannusmörkö oli myös iso, yllättävän iso. Sääennusteita en tule katsomaan seuraavaan kahteen kuukauteen. Ilman kuljettajien kannustusta ei olisi tätä kisaa ajettu. Kannustus konkretisoitui osallistujalistan määrällä ja muutamilla kannustuksilla mitä viikkoa ennen kisaa esititte. Kisat ajettiin ja R-Cup pisteitä jaettiin. Kuplat avasi oman sarjakauden samalla! Tuloksiin oltiin tyytyväisiä, ei painittu eikä tehty protesteja! Kiitämme asiakkaita rohkeudesta ja osallistumisesta vähän erikoiseen ralliin tällä kertaa! Kiitos kuskit, kartturit, huollot, kuskien sponssit, anopit, appiukot jne jne! 🙂

Kiitos Marko, Nico, Mika ja Jani!

Loppuun lainataan aikaisemman päivityksen Lada-kuskin toimintaohjetta happipaikassa: ”Kaasu pohjassa – toimii tai ei, mutta näyttää ainakin hyvältä!”. Sama toimii myös täällä järjestelypuolella – kiitos!

 

Terveisin,

Sami Heikkilä
Kilpailun johtaja
Kaasujalkaralli 2020

PS. Jos löytyy hyviä vinkkejä tyhjiöpumpun varaosille niin saa vinkata. Yhden jäädytysperäkärry pumppu otti ja räjähti. Siinä meille vielä kustannuksia ja työtä teettävä jälkipyykki!